Litt flaks skal man ha – og det hadde familien Mjølsnes Steinnes! De ble trukket ut som vinner, blant alle kundene som var innom nyåpningen av Sørlandskjøkken på Forus.
«Vi ble tipset av min svigerinne om Sørlandskjøkken da vi var på sommerferie på Sørlandet, og vi tok turen innom butikken deres i Sørlandsparken», forteller June Mjølsnes Steinnes.
På hjemmebesøk i et Sørlandskjøkken
Bilen vår snirkler seg langs den smale veien ut på Finnøy. Vi føler at vi har kommet ut av byen, og ut på landet, der vi kjører mellom jorder og gårder på vei hjem til June og Runar.
Ingun Eikli og Linda Kathrin Horpestad fra Sørlandskjøkken, har blitt invitert til gården på Finnøy, for å se det flotte kjøkkenet deres.
June Mjølsnes Steinnes (32), og mannen Runar Steinnes (31), bor på Finnøy utenfor Stavanger, sammen med sine 3 barn. June er helsefagarbeider, og jobber som nattarbeider i omsorgsbolig for utviklingshemmede. Hun driver også en velværesalong sammen med sin søster, Elin Mjølsnes Hesby, ved siden av gården.
Runar er elektriker hos Finnøy Elektro, og jobber der 100% i tillegg til gårdsdriften. Og blir det brannutrykning på Finnøy, stiller Runar som brannkonstabel!
Det er ingen tvil om at dette paret har høy arbeidsmoral, og ungene syns det er veldig stas å være på alt det som skjer på gården. «De har nok svært lite tid til skjermbruk», sier June og ler.
Kortreist mat – June hentet eggene fra en av nabogårdene.
Pusset opp barndomsgården
Det unge paret kjøpte barndomsgården til Runar i 2012. Allerede da snakket de litt om å renovere huset, men ville vente.
Først ville de få i gang driften på gården, og bygget kyllinghus på 1250 kvm i stedet. Videre bygde de om fjøset litt og litt, som i dag holder ammekyr og sauer.
Det var to hus på gården da de flyttet inn. Og det huset de nå skulle pusse opp, og flytte inn i, var tidligere utleid og brukt som hytte.
«For å si det enkelt; det var en totalrenovering», forteller June. «Huset trengte virkelig en oppgradering».
De har bevart den gamle utformingen på huset, men måtte skifte både kledning, vinduer og innvendige flater. Det var mye som var skjevt og sjarmerende ved det gamle huset, og de ville prøve å bevare noe av det, blant annet en gammel tømmervegg i stua. Der fant de en gammel avis fra 1902. «Han som bygde huset, reiste frem og tilbake fra Amerika, og han må ha bygd litt og litt på huset», forteller June,» for det var stor forskjell på tømmeret rundt om i huset». Dessverre var det mye som ikke kunne reddes.
Hell i uhell
Da de var innom for å se på kjøkken i Sørlandsparken ble de møtt av Kåre Rypestøl, som er en av de tre eierne av Sørlandskjøkken.
» Vi ble veldig godt tatt imot, og Kåre var så ærlig og hjelpsom, så vi følte ikke at han bare ville selge. Han hadde så mye kunnskap og erfaring», sier hun.
«Vi følte bare at: Her vil vi kjøpe kjøkken», sier June.
«Da vi ble tipset om å gå innom Sørlandskjøkken, ble vi fortalt at de kun leverte kjøkken i Agder. Men etter å ha fått så god hjelp, og så gode råd, syns vi det var synd at vi ikke kunne handle der», sier hun videre.
Det var da Kåre fortalte at Sørlandskjøkken kom til å åpne ny butikk på Forus kun måneder senere, og at de kunne komme innom der og få hjelp til å få nytt kjøkken på plass på gården.
Kontaktet Sørlandskjøkken Forus
June kontaktet Sørlandskjøkken Forus allerede før åpningen, og ønsket å booke en tegnetime. Lørdagen på åpningsdagen dro hele familien inn på Forus for å se den nye butikken.
«Det morsomme var, at vi hadde glemt når butikken skulle stenge den dagen, og kom egentlig nesten for sent, sier hun. Men de holdt butikken åpen lenger for oss, så vi fikk både kikket, og snakket med de ansatte».
Tegnetime med Linda
June var den som stilte opp til tegnetime, og hun hadde mange ideer om hvordan hun ville ha det. Blant annet ønsket hun seg et svart kjøkken.
«Jeg hadde blankofullmakt med hjemmefra», ler hun, «for det var ganske tydelig for meg hvordan jeg ville ha det, og Runar stolte på meg».
Men i løpet av tegnetimen skjønte June at hun måtte begynne helt fra start igjen. Ettersom at huset ble ferdig pusset opp, ble kjøkkenløsningen helt annerledes enn hun først hadde tenkt. Hun hadde allerede sett en fin utstilling i Sørlandsparken med noen flotte spilefronter i lys eik. Dette var det hun tok utgangspunkt i, da hun tegnet med Linda Kathrin Horpestad.
Dermed ble det en stor kjøkkenøy, med eikespiler, og en vegg med høyskap og masse oppbevaring bak.
Linda Kathrin Horpestad og June Mjølsnes Steinnes.
Eikespiler og hvite fronter
«Kjøkkenet er åpent mot stue og spisestue, og det var Linda som tipset oss om at kokesonen kunne være på øya, slik at man kan stå i senter av kjøkkenet, og samtidig ha kort vei til både vasken, kjøleskapet og ovnen», forklarer hun. «Det er viktig å komme inn til tegnetime med et litt åpent sinn, slik at man er åpen for andre løsninger, og ikke låser seg til kun en måte. Jeg er så glad for at jeg lyttet til ideene Linda kom med».
En av grunnene til at de valgte Sørlandskjøkken, er at de leverer ferdige, monterte skrog. June og Runar ville montere kjøkkenet selv, og ferdige, monterte skrog gjør den jobben mye enklere enn om det var flatpakket.
Sørlandskjøkken produserer alle sine kjøkken, bad og garderober på Sørlandet, og leverer kortreist kvalitet, til fornuftig pris.
De valgte takventilator, fordi June ønsket å ha èn hel flate å vaske på koketoppen, uten å ha filteret i midten. I tillegg syns hun at det luner kjøkkenet litt når man får de lyse eikespilene i taket over øyen. Det var Linda som foreslo takventilatoren, og det er June og Runar selv som har kledd den med eikespiler.
Fargevalg
Fargevalg fikk June hjelp til av en dyktig interiørkonsulent på Finnøy. Sammen fant de en fargepalett som passet til kjøkkenet og til hele huset.
Det eneste June visste var at hun ikke ville ha en eneste hvit flate. Dermed ble også takene malt i farger, slik som veggene.
Junes søster har hvite kjøkkenfronter, og disse frontene liker June så godt, så derfor havnet hun på modell Mandal Hvit til kjøkkenet sitt.
Vi spør hva June er mest fornøyd med i det nye kjøkkenet;
«Det er helt klart matskapet mitt» ler June! «Det er det jeg sier til alle jeg kjenner, hvis de spør meg! For det er utrolig praktisk og smart! Når jeg åpner det, kommer alt sammen mot meg», ler hun.
«Men fra spøk til alvor, så er vi faktisk utrolig fornøyd med hele kjøkkenet, og den gode servicen vi har fått. Vi opplever at vi har blitt godt tatt vare på» sier June.
June får hjelp av Linda til å tilberede lunsj.
Kjøkken, bad og vaskerom
I tillegg til å få på plass nytt kjøkken, handlet June og Runar også baderomsinnredning til begge bad i huset, samt innredning til vaskerom. Se hvor lekkert det har blitt!
Taket på det vakre badet deres går helt opp i mønet, og er kledd i eikespiler.
Enhver gård burde hatt et slikt vaskerom som dette, med direkte inngang ved siden av hoveddøren.
Praktisk, og enkelt å holde ryddig og rent.
På noen av veggene var det mer enn 6 lag med gammel tapet, da de skulle pusse opp! Det innerste laget var laget av gamle aviser.
Til jul fikk June disse gamle tapetbitene fra huset innrammet, av sin svigerinne. Nå henger de på veggen i vaskerommet, slik at de kan bevares, og minnes videre.
Artikkel: Ingun Eikli
Fotograf: Anne Lise Norheim