Vi følger Maja og familien hennes som trenger nytt kjøkken.
I rekkehuset på Lund bor Maja (29) med mannen Dan (38) og guttene Gabriel (10) og Vilmer (6 mnd).
Nytt kjøkken, og et hav av muligheter! Blir du inspirert av slikt? Jeg blir litt redd. Mulighetene er jo alt for mange. Nytt kjøkken koster flesk, og skal leves med i mange, mange år.
Er det virkelig sååå mye å tenke på? sier kanskje du til deg selv nå. Vel, hold deg fast.
La oss starte med de store linjene: Planløsningen.
Skal vi ha L-kjøkken (som i dag)? Kjøkkenøy? Parallellkjøkken? Rive veggen inn til stua? Hva med å flytte hele kjøkkenet inn i stua og få åpen løsning? (Denne var på blokka ei god stund). Masse benkeplass og mindre sitteplass, eller omvendt?
Og så var det kjøkkenfronter.
Selve hovedelementet som setter stilen. Med profil? Uten? Grepsløst, kanskje? Eller med knotter? Skal skapene gå helt opp til taket? Må vi i det hele tatt ha overskap?
Benkeplate må vi også velge.
Laminat? Corian? Kompatlaminat? Marmor? Heltre? Betong? Hva med fargen?
Et kjøkken må jo ha gulv.
Noe slitesterkt, eller aller helst noe som skjuler smuler? Det må passe til frontene vi velger, og ellers øvrig gulv i huset.
Og ikke minst: området bak kjøkkenbenken!
Fliser (i så fall, hvilke?)? Maling (i så fall, hvilken farge?) Hva med belysning?
23 spørsmål på blokka, der altså! Med andre ord er det sikkert mulig å gjøre dette enda enklere – men også enda mer komplisert. Å få splitter nytt kjøkken er jo hverdagsluksus så det holder, og innsatsen nedlegges nå for å bli megafornøyde alle mann. (Hvis du nå lurer på hva slags kjøkken vi lever med per i dag, kan du jo lese første blogginnlegg om tingenes tilstand.)
Planleggingsfasen er med andre ord ikke for pyser. Etter ett år med planlegging har jeg tre ting å trekke frem som har hjulpet oss på veien:
1. Visualiser hverdagen
Hvordan er kjøkkenlivet vårt i dag, og hva føler vi mangler?
Vi lager en hel del mat, men bruker ikke kjøkkenet som oppholdsrom per i dag. Det ønsker vi! Både til spising, henging og kjasing mens den andre kokkelerer.
Vi lager gjerne mat med fart i (indisk, thai, etc.), og aromatiske middagslukter (hei, bacon) sprer seg fort i huset. Selv om krydderier er himmelsk, kan det være greit å slippe dunsten av tikka masala og baconfett i hele stua, tenker vi. Åpen kjøkkenløsning utelukkes.
Til slutt har vi blitt vi enige om at det aller, aller viktigste for oss med et nytt kjøkken er:
- Plass til en behagelig og koselig sitteplass for alle fire (les: ikke barkrakker)
- Maks utnyttelse av plassen med skap helt opp til taket
- Ei ordentlig benkeplate, og minst like mye benkeplass som vi har i dag
2. Bruk Pinterest
Pinterest er et sosialt medium som kort fortalt er som en digital korktavle. Her kan du lage ulike korktavler, eller ”mood boards”, med bilder av kule ideer og løsninger som du finner på nett. Genialt i forbindelse med oppussing! Et søk på ”Scandinavian kitchen ideas” på Pinterest, og du har inspirasjon og gode ideer til ditt nye kjøkken for resten av kvelden.
Jeg har for eksempel samlingene som heter ”Sort kjøkken”, ”Kjøkkenøy”, ”Fine fliser” for å nevne noen.
3. Få hjelp
Har du sittet timevis i kjøkkenavdelingen med lua i hånden? Du er ikke alene. Å begi seg ut på diverse tegneprogrammer selv er ingen spøk. Og om du så behersker det digitale: hvor bør høyskapene stå? Vifteutgangen plasseres? Resirkuleringsstasjonen? Og hva med foringslister?
Det er ingen skam å få hjelp. Faktisk er det genialt! Kjøkkenkonsulenter som har tegnet tusenvis av kjøkken i sitt liv kan ofte se de beste løsningene raskt, komme med gode innspill og ikke minst: betrygge deg om at alle detaljer blir riktig og plassert der det skal.
En oppussingsserie av og for Sørlandskjøkken.